rozliczanie wynagrodzeń, składki ZUS, zasiłek chorobowy, zasiłek macierzyński
lupa
A A A

Gazeta Podatkowa nr 74 (1949) z dnia 15.09.2022

Karty na posiłki dla pracowników a składki ZUS

Nasza spółka zamierza wprowadzić karty na posiłki dla chętnych pracowników, zasilane co miesiąc określoną kwotą. Czy wartość takiej karty będzie podlegała oskładkowaniu?

Wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu nie podlega składkom ZUS do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie 300 zł. Tak wynika z § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia MPiPS w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz. U. z 2017 r. poz. 1949 ze zm.), zwanego rozporządzeniem składkowym. Przepis ten nie zastrzega, aby dla celów zwolnienia ze składek ZUS świadczenie to zostało uregulowane w przepisach zakładowych. Jednak można go zastosować tylko wtedy, gdy łącznie spełnione są określone warunki (patrz ramka).

W treści § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia składkowego nie zostały wymienione formy zapewnienia pracownikom posiłków. Dlatego można sądzić, że dopuszcza się tutaj każdą formę ich finansowania, np. mogą to być karty na posiłki. Wartość takich kart będzie zwolniona ze składek ZUS na podstawie tego przepisu, ale tylko wtedy, gdy będą one uprawniały pracowników do otrzymania wyłącznie dań gotowych do spożycia. Gdyby jednak takie karty uprawniały do otrzymania również produktów spożywczych, to wartość kart pracodawca powinien oskładkować. Oddział ZUS w Lublinie w interpretacji z dnia 1 grudnia 2020 r., znak: WPI/200000/43/833/2020, wyjaśnił, że wyłączeniu z podstawy wymiaru składek wynikającemu z § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia składkowego podlega wyłącznie wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikowi do spożycia, które znajdują się w stanie nadającym się do tego celu (spożycia) w miejscu i czasie pracy u zainteresowanego pracodawcy (wnioskodawcy). Tych wymagań nie spełniają np. bony żywnościowe (analogicznie jest z kartami na posiłki), które miałyby być przyznawane wszystkim pracownikom do zrealizowania we wskazanych im licznych punktach gastronomicznych lub sieciach (jednostkach) handlowych, oferujących w zamian rozmaite produkty.

Warunki zwolnienia ze składek ZUS wartości posiłków udostępnianych przez pracodawcę dobrowolnie:

- z wyłączenia, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia składkowego, nie korzysta wartość posiłków przygotowywanych przez pracowników,
- udostępniania posiłków nie można zastąpić wypłatą ekwiwalentu za te świadczenia,
- wartość posiłków nie może przekraczać miesięcznie 300 zł,
- udostępnianie posiłków odbywa się np. poprzez przekazywanie bonów, talonów, kuponów lub kart żywieniowych uprawniających do otrzymania dań jedynie w postaci gotowej lub przetworzonej, co wyklucza zakup artykułów spożywczych służących do ich przygotowania,
- realizacja bonów, talonów, kuponów lub kart następuje wyłącznie w punktach gastronomicznych (np. stołówkach, restauracjach).

www.RozliczenieWynagrodzenia.pl - Składki ZUS:

 Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz,
wejdź do serwisu
www.SkladkaZUS.pl » 
Więcej w zasobach płatnych

Serwis Głównego Księgowego

Gazeta Podatkowa

Terminarz

wrzesień 2025
PN WT ŚR CZ PT SO ND
2
3
4
5
6
7
9
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
23
24
26
27
28
29
sklep.gofin.pl - RABATY, NAGRODY, PROMOCJE
NEWSLETTERY
Fachowe czasopisma - PoznajProdukty.gofin.pl
Vademecum Kadrowego - kompleksowo opracowane zagadnienia z prawa pracy
Zasady ustalania prawa do zasiłków i innych świadczeń
Sklep internetowy - sklep.gofin.pl
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60